
09 maart 2020
In Tune Poptalk #6: “Waar zitten de getalenteerde jongeren?”
Op 10 februari jl. vond alweer de zesde editie van In Tune Poptalk plaats. Dit keer waren we te gast bij Ineke en Michael in de Azijnfabriek aan de Zwartbroekstraat. Een kleine dertig mensen uit de regionale popsector, veelal popmuzikanten kwamen bijeen om te luisteren en mee te praten over het onderwerp talentontwikkeling.
De Azijnfabriek programmeert over de volle breedte
Maar eerst legde Michael uit hoe het gaat met de Azijnfabriek. De Azijnfabriek is hoofdzakelijk een plek waar externe organisaties met feestconcepten terecht kunnen. Er wordt zo geprogrammeerd over de volle breedte: van Latin concepten tot hardstyle house. Maar er is ook ruimte voor livemuziek. Het bekendst is het altijd gezellige Budtbal, maar de Azijnfabriek staat ook erg open voor nieuwe initiatieven. De Azijnfabriek wil op regelmatige basis liveoptredens aanbieden.
Een fysiek centraal poppunt: doen!
Het discussiepanel werd gevormd door Eddie Claessens (Muziekloodz, Drums4fanatics, Moondawgs, Vandale) en Jesse Deledda (In Tune, Pop in Limburg, Barn & Belle, Stompin’ Grounds). Onze eigen Johan Cortooms fungeerde als gespreksleider.
Roermond is maar een klein provinciestadje, geen studentenstad, maar dat wil niet zeggen dat Roermond geen popstad kan zijn. Immers vroeger (jaren 70, jaren 90) was Roermond een vooraanstaande popstad. En toen waren er ook geen studenten.
Er zijn veel jonge muzikale talenten in Roermond – ‘op zolder’. Denk o.a. aan de schooljeugd de muzieklessen volgt en jongeren die vervolgopleidingen volgen. Deze groep moeten we zien te bereiken en we moeten proberen erachter te komen waar zij behoefte aan hebben.
Er wordt al van alles aangeboden in Roermond en Limburg, bijv.:
- Popsport, Kunstbende, Stampeipop, Nu of Nooit
- Muzieklessen op veel plekken in de stad
- Repetitieruimten bij o.a. de Muziekloodz
- Hiphop activiteiten en de opname studio bij jongerencentrum De Terp
- Opnamestudio van de ECI cultuurfabriek
Helaas is het aanbod erg gefragmenteerd, er is geen centrale plek. Hier is wel behoefte aan. Veel mensen van deze In Tune Poptalk geven aan dat er behoefte is aan 1 centraal punt waar alles en iedereen (vraag en aanbod) samenkomt op gebied van muziek en waar ook muziek kan worden gemaakt:
- Een plek die 7 dagen per week open is
- Repetitieruimtes, opnamestudio, podium
- Horeca: een gelegenheid waar mensen samen iets kunnen drinken en kunnen netwerken
- The Rock Station in Reuver is hier een mooi voorbeeld van.
Geopperd wordt om de ruimte boven de Azijnfabriek hiervoor te gaan gebruiken. Niet de ECI cultuurfabriek (visie: te elitair, geen pop binding). Klein beginnen en groeien. Vrijer – geen ECI-beleid.
De visies van Eddie & Jesse over Talentontwikkeling
Is muziek(les) nog rock ’n roll?
Eddy Claessens (drummer/ docent drum): Er is veel aanbod qua muzieklessen. Maar veel docenten kijken te weinig naar wat iemand nodig heeft, waar iemand naartoe wil. De muziek is belangrijker dan het lesboek. Muziek is nu niet meer zo rock ’n roll (in de oude betekenis); meer gericht op het aantal views, erg brave muziek.
Jesse Deledda (tussenpersoon tussen scholen en het popveld): Samenwerking met docenten is vaak lastig. Gelukkig hebben veel docenten oog voor ieders talent en het plezier van de jongeren. Vanuit dit plezier proberen ze hun interesse aan te wakkeren.
In Roermond zijn veel jongeren actief op het gebied van muziek. Velen volgen muziekles. Ze vinden het lastig om andere jongeren te vinden om samen een bandje op te richten. Dit is moeilijker dan vroeger, omdat met elkaar toen vaker trof in bijv. buurthuizen.
Hoe brengen we de jonge muzikanten samen?
Er is behoefte aan een platform waar jongeren online bandjes kunnen vormen, waar bandleden elkaar kunnen vinden. In Tune zou wellicht kunnen faciliteren als ‘matchmaker’. We zouden ‘muziekflirts’/ speeddates kunnen organiseren. En/of mogelijk een soort ‘muzikantenbank’ aanbieden. Mogelijk werkt het goed om hier social media te gebruiken. Dit kan ook een fysieke plek zijn; sluit aan op de eerste discussie van vanavond
Daarnaast moeten we de jongeren op de hoogte brengen van de regelingen van Pop In Limburg, zoals de Stimuleringsregeling programmering kleine podia en festivals 2020.
Via scholen: meer samenwerking tussen de muziekscene en goede muziekdocenten. Nu is er sprake van een missing link. Denk aan schoolmusicals, het werk van stichting DOEN!.
Podiumkansen bieden aan jongeren, zoals:
- Stampeipop
- Speelkansen op festivals
- Optreedmogelijkheden in de Azijnfabriek; elke 2 maanden
- Optreedmogelijkheden in Den Heilige Cornelius; elke donderdagavond. Corne plaatst regelmatig een oproep voor bands.
Hier ging het ook nog over
De Poptalks worden vrijwel alleen bezocht door personen die zich bezighouden met livemuziek (bands e.d.). We trekken (bijna) geen mensen uit de dance-scene. Misschien is het een goed idee om ‘dance’ als topic te nemen voor de volgende bijeenkomst en mensen uit deze scene te nodigen en aan het woord te laten.
Muzikanten, bands, podia’s, horecazaken kunnen gratis gebruik maken van de In Tune-muziekset. Hiervan zijn ze niet op de hoogte: er moet promotie gemaakt worden
Déjà: nieuwe ster aan het firmament
Na afloop van de paneldiscussie sloot de band Déjà af met een intiem miniconcert. Het voormalige duo is inmiddels uitgebreid met een gitaar en percussie. Helaas moest de gitarist verstek laten gaan. Maar gewapend met twee loepzuivere zangstemmen, akoestische gitaar, viool en cajon kregen ze het voor elkaar dat het publiek muisstil luisterde.