Terug
BEHIND THE TUNES #2: KRAS

03 april 2020

BEHIND THE TUNES #2: KRAS

Met ‘Behind The Tunes’ wilt Roermond In Tune een kijkje in de keuken geven bij de Roermondse popscene. Juist in deze tijd waarin artiesten creatief moeten zijn in het creëren van content én het proberen te bereiken van hun publiek, willen wij middels Behind The Tunes een extra platform aanbieden.

Vandaag; Behind The Tunes #2 met alternatieve rockband KRAS. Zij vertellen o.a. hoe de band is ontstaan, wat ze wel en niet belangrijk vinden wanneer ze songs schrijven en praten ze over hun frustaties tijdens het maken van muziek.

Stel jezelf even voor!

Wij zijn KRAS, een alternatieve rockband die live vooral eigen nummers speelt, maar ook graag af en toe een cover speelt. De band bestaat uit Eline (18) op bas, Joep (18) op drums en backing vocals en Vince (19) op zang en gitaar. Eline en Vince studeren op dit moment in Eindhoven en Tilburg en Joep heeft een tussenjaar.

Kunnen jullie iets vertellen over de muziek van KRAS?

E: We zijn op een gegeven moment gekomen tot het beschrijven van onze muziek als ‘alternatieve rock met punk en garagerock invloeden’. We zijn serieus bezig, maar we willen vooral ook lekker spelen en plezier maken.

V: De muziek zelf is zeker niet rustig. Het is niet dat je denkt ‘laat ik even rustig naar KRAS luisteren.’ Het is absoluut geen metal, maar het zit wel aan de hardere kant van de rockbands. We gebruiken invloeden vanuit verschillende kanten, zo zijn er ook wel eens wat bluesnoten te horen in de gitaar.

Hoelang bestaat KRAS eigenlijk al?

V: Nog geen twee jaar, toch?

J: Nee, wanneer zijn we precies begonnen?

V: Als je de videoclip op youtube opzoekt, daar waren we ongeveer een maand bezig met de band. (Na een korte zoektocht zien we dat desbetreffende video uit Mei 2018 komt)

Hoe zijn jullie begonnen met de band?

V: Joep en ik zijn bij mij thuis in de kelder begonnen. We zijn toen op zoek gegaan naar een bassist, omdat het met zijn tweeën allemaal net niet gaat, eigenlijk. Toen we eenmaal een bassist hadden, zijn we muziek gaan schrijven. Maar na ons eerste optreden stopte hij er mee en hebben we meteen weer een oproep gedaan voor een nieuwe bassist.

E: Ik kende Vince en Joep allebei nog niet, maar ik kende wel de oude bassist. Hij vertelde dat de band een oproep had geplaatst voor een nieuwe bassist. Ik heb hem toen gevraagd of hij het oké vond en heb toen auditie gedaan bij KRAS.

Wat betekent muziek maken voor jullie?

V: Voor mij is dat een soort rust moment. Het is iets wat ik doe wanneer ik klaar ben met werk en school. Ik denk dan bij mezelf: ‘Nu ga ik even lekker muziek maken.’ Wanneer we samen spelen is dat wel anders. Dan zijn we veel meer bezig met op elkaar letten en kijken hoe we alles kunnen verbeteren.

E: Voor mij begon muziek echt als een uitlaatklep. Voordat ik zelf muziek maakte, luisterde ik altijd veel naar muziek om tot mezelf te komen. Daarnaast merk ik ook net als Vince dat er wel een verschil is tussen wanneer ik gewoon iets aan het spelen ben of als ik echt voor de band aan het oefenen ben.

J: Voor mij is het o.a. een uitlaatklep, maar vooral ook iets wat gewoon heel leuk vind om te doen.

Wat willen jullie graag bereiken? Of wat willen jullie graag teweegbrengen met jullie muziek?

V: Dat we gewoon lekker kunnen doorgaan met waar we mee bezig zijn en daar ook in kunnen blijven groeien. Steeds meer leuke optredens en meer luisteraars bereiken. Dat is natuurlijk een standaard antwoord, maar dat is wel wat we graag willen. Het is niet dat we persé een statement willen overbrengen. Er worden wel statements gemaakt, maar het is niet zo dat dat heel belangrijk is. We willen wel een bepaalde identiteit hebben, maar dat ligt niet vast aan één bepaalde visie.

E: Het is niet zo dat ik een bepaalde grote droom heb, maar we hebben wel doelen die we steeds weer bijstellen. Als ik kijk naar wat we zoal gedaan hebben, dan heb ik wel het gevoel dat we goed bezig zijn. Misschien is dat dan wel gewoon het doel: ‘Goed bezig zijn.’

V: Het is trouwens niet zo dat we wel kijken wat er op ons pad komt. We zijn wel gericht bezig en werken hard met het regelen van optredens enzo.

Wat is het tofste dat jullie al hebben mogen doen?

V: We hebben afgelopen jaar een kleine tour gedaan, waarbij we in 7 weken ieder weekend optredens hadden. De tour werd afgesloten door een optreden op ConincxPop in Elsloo. Dat was voor ons toch wel een periode van bloei, waar we een paar mooie stappen hebben gemaakt. We hebben die tour zo goed als helemaal zelf geregeld.

E: Ik denk dat daarnaast ook afgelopen januari nog wel een hoogtepunt was. Toen mochten we bij de ‘Pinguin Radio Showcases’ spelen op Eurosonic Noorderslag. Dat was een heel vet optreden!

J: Om daar te spelen hebben we allemaal stemmen van fans moeten verzamelen en we hebben daar zeker 400 stemmen voor bij elkaar weten te krijgen.

E: We deden duidelijk iets goed, want op een gegeven moment kregen we ook berichtjes van mensen die we niet kenden, maar die het heel tof vonden en daarom op ons gestemd hadden.IMG 20200403 120746

Laten we het over jullie muziek gaan hebben. Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

J: Voor de inspiraties van onze eigen nummers moet je bij Vince zijn.

V: Ja, de eigen nummers schrijf ik voornamelijk thuis. Ik schrijf vaak vanuit frustaties, ergernissen en onmacht die ik zelf ervaar. Er zijn meerdere artiesten en bands die we graag luisteren of waar we ideeën uithalen, maar ik heb niet het idee dat ik echt een band zo naast ons kan zetten. Nirvana heeft wel invloed op mij gehad, maar lijkt niet op onze muziek. Zo ook voor bijvoorbeeld Triggerfinger en verschillende bluesgitaristen zoals Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan.

J: Ik denk wel dat we dingen doen die andere bands ook doen. Dat we soms iets bewust of zelfs onbewust hebben meegenomen. Maar dan niet alleen gericht op muiek. We kijken bijvoorbeeld ook de stagepresence van andere acts. Omdat we ons vanuit al deze kanten laten inspireren denk ik niet dat je ons zo een-op-een naast een andere band kan zetten.

E: We kijken ook naar hoe andere bands dingen aanpakken. Dus niet op muzikaal gebied, maar meer naar een soort werkwijze. Een band als Royal Blood, kan met twee mensen klinken als een volledig orkest. Dat idee van ‘alles eruit proberen te halen wat erin zit’ proberen wij ook toe te passen.

Hoe ontstaat zo’n song van KRAS precies?

V: Ik zit meestal op m’n kamer en soms heb ik dan in een halfuurtje een song geschreven. Ik improviseer wat op mijn gitaar en wanneer ik het vet vind, dan maak ik daar een tekst bij. Ik ben tegenwoordig steeds langer met een song bezig, al weet ik niet of ik dat positief vind. Ik vind dat als je er teveel over nadenkt dat het ook niks wordt. De nummers die we nu opgenomen hebben, heb ik in vrij korte tijd achter elkaar geschreven. Ik besteed niet heel veel aandacht aan tekst, omdat ik me er niet zo voor interesseer. Als ik zelf muziek luister, luister ik ook niet zozeer naar tekst, maar meer naar sound en klank.

Wat gebeurt er wanneer Vince met een nieuw nummer de repetitie binnenkomt?

J: Vince heeft dan vaak al goed in zijn hoofd hoe het nummer moet zijn van begin tot eind. Wij proberen dan zo snel mogelijk dat nummer met z’n allen te spelen. Van daaruit kijken we altijd nog even hoe we het nog beter kunnen maken. Eline of ik hoeven zelf niet veel meer te verzinnen, maar we maken wel eens wat kleine aanpassingen.

Dus jullie proberen ook echt in dienst van Vince z’n ideeën te spelen?

J: Ik wel.

E: Ik help wel soms nog mee met de teksten. Ik geef nog wat suggesties om bepaalde regels te veranderen en ik zorg ervoor dat het grammaticaal klopt.

Welke song van KRAS gaan we zo meteen horen?

Laten we gaan luisteren naar ‘Something New’.

Waar gaat deze song precies over?

V: Deze song gaat er over dat het voor ons, maar ook voor andere artiesten, lastig is om tegenwoordig nog origineel te zijn en met iets nieuws te kunnen komen. Als drie-mans band in standaard bandbezetting is dit steeds weer een uitdaging. Dat is waar het nummer over gaat.

Misschien een gekke vraag voor een band die niet veel met tekst bezig is, maar wat vinden jullie zelf de tofste regel uit dit nummer?

Misschien wel de allereerste zin, want dan heb je ook meteen de kern van het nummer. In de eerste zin zingt Vince: ‘I want to write something new, that nobody knows.’ Dat is meteen waar het nummer over gaat. Ook geschreven vanuit een soort frustratie. Dat is misschien niet de leukste zin, maar vat het nummer wel meteen goed samen.

https://open.spotify.com/track...

Bij Behind The Tunes laten we artiesten ook een vraag aan elkaar stellen. Jullie krijgen de volgende vraag van Maggie Dae: ‘Wat staat er voor jullie op nummer 1 binnen het maken van muziek? Wat is het allerbelangrijkste?’

V: Het allerbelangrijkste vind ik dat ik er zelf een goed gevoel bij heb. Het gaat dan niet zozeer om plezier maken, maar het moet gewoon goed voelen.

J: Ik ben het daar wel mee eens, want ik haal ook plezier uit dingen die ik misschien in eerste instantie minder leuk vond. Wanneer we na hard werken weer een volgende mijlpaal bereikt hebben. Dat vind ik heel vet.

E: Ik zal maar niet hetzelfde zeggen he? Ik heb gemerkt dat het heel leuk is wanneer random mensen komen vertellen dat ze de muziek heel tof vinden. Niks tegen mijn familie en vrienden natuurlijk, maar wanneer onbekenden mij zeggen dat ze het heel vet vonden, dan vind ik dat echt heel leuk.

Welke vraag heb jullie voor de volgende artiest die we bij Behind The Tunes gaan zien?

Wij hebben de volgende vraag bedacht: ‘Wat is de voornaamste emotie die je in je muziek stopt?'

Wat kunnen we de komende tijd verwachten van KRAS?

V: Ik ben nu vooral bezig met nieuwe nummers schrijven en het ontwikkelen van mijn sound. We hadden ook best wel wat optredens weer gepland, maar daar is toch wel veel van afgelast of verplaatst. Het is in ieder geval de bedoeling dat we weer met nieuwe nummers komen bij de komende optredens.

Welke act of artiest uit de regio vind je zelf heel tof?

Uit Roermond weten we niet zo goed, maar we vinden bijvoorbeeld Mt. Atlas uit Heerlen en Daddy Unchained uit Maastricht wel heel cool. Die zijn muzikaal interessant en prettig gestoord op het podium.

Waar kunnen we nog meer muziek en informatie vinden over KRAS?

Via onze Facebookpagina, kom je ook gemakkelijk terecht bij onze Youtube- en Instagrampagina. Daarnaast kun je onze muziek vinden op o.a. Spotify, Apple Music en Deezer.

Roermond in tune nieuwsbrief

Stay in tune! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij brengen je als eerste op de hoogte van onze activiteiten en het lokale muzieknieuws. voor vragen kun je ook mailen naar jessedeledda@ecicultuurfabriek.nl of goofveelen@ecicultuurfabriek.nl

Mogelijk gemaakt door

Meer In Tune