Terug
BEHIND THE TUNES #1: MAGGIE DAE

01 april 2020

BEHIND THE TUNES #1: MAGGIE DAE

Met ‘Behind The Tunes’ wil Roermond In Tune een kijkje in de keuken geven bij de Roermondse popscene. Juist in deze tijd, waarin artiesten creatief moeten zijn in het creëren van content én het proberen te bereiken van hun publiek, willen wij middels Behind The Tunes een extra platform aanbieden.

Vandaag: Behind The Tunes #1 met Maggie Dae. Ze vertelt o.a. waarom zij muziek is gaan maken, hoe zij haar songs schrijft én ze verklapt zelfs een en ander over haar binnenkort te verschijnen debuut EP. Snel lezen dus!

Stel jezelf even voor!

Ik ben Marlieke van Dooren, 26, en bekend als singer-songwriter ‘Maggie Dae’. Ik maak liedjes die zich ergens bevinden in de stijl van Americana en Country. Op dit moment probeer ik zoveel mogelijk te spelen, wat nu natuurlijk wat lastig gaat in verband met de situatie rondom corona. Ook ben ik druk bezig met het opnemen van mijn eerste EP. Die zal naar verwachting ergens komende week klaar zijn.

Hoelang bestaat Maggie Dae nu?

Uhm.. Ik denk een jaar of drie nu. Daarvan ben ik ongeveer 2 jaar echt aan het optreden. Ik heb eerst een jaar besteed aan het schrijven van muziek en het verbeteren van mijn skills. Ik had hiervoor nog nooit opgetreden met gitaar, dus daar heb ik me goed op moeten voorbereiden. Uiteindelijk dacht ik ‘laat ik de liedjes gewoon een keer uitproberen’ en toen vonden mensen het gelukkig mooi. Door dat optreden kreeg ik weer een nieuw optreden en door dat optreden wéér een nieuw optreden. Zodoende ben ik inmiddels zo’n 2 jaar aan het spelen.

En hoe zit het met die EP waar je het net over had?

Het startpunt hiervan is augustus vorig jaar geweest ongeveer. Dus we zijn best lang bezig geweest, ja. Maar dat is natuurlijk om te zorgen dat het zo mooi mogelijk wordt, hoop ik.

Weet je ook al wanneer we de EP kunnen beluisteren?

We willen hem dit najaar gaan releasen. Het liefst met een show, dus we zijn nu bezig met dat te regelen. Het is wel moeilijk om een geschikte plek te vinden nu, want alle venues die deze maanden hun events af moeten lassen, willen die ook weer inhalen. En dat zal waarschijnlijk in het najaar zijn. Rond die tijd wilde ik de release doen, dus we moeten nog even kijken hoe wij daar tussen kunnen passen. Maar we gaan sowieso een release doen! Iedereen moet creatief zijn tijdens deze coronatijd, dus wij ook!

Hoeveel nummers staan er op de EP?

5 nieuwe nummers. Dus de al eerder uitgebrachte single ‘Rely on myself’ staat er niet op.

Heb je deze 5 songs met een bepaald idee gebundeld?

Het is grappig dat bijna alle liedjes een overkoepelend thema hebben, ook al is dat iets waar ik van tevoren niet over na heb gedacht. Het is kennelijk hetgeen geweest wat mij op dat moment bezighield. Het overkoepelende thema is de drang naar perfectie die in deze maatschappij zit verankerd. De EP is vanuit mij een soort afkeer naar het idee dat altijd alles perfect moet zijn. Het gevoel dat je altijd optimaal moet presteren, anders vinden mensen het niet leuk. Ik houd daar niet zo van, waardoor dat eigenlijk het overkoepelende thema is geworden van de EP.

Wat betekent muziek maken, met deze instelling, voor jou?

Muziek maken betekent voor mij ‘alles’. Ik vind het lastiger om over dingen te praten dan over dingen te schrijven of te spelen. Het is echt iets wat ik moet doen, omdat ik anders gewoon niet gelukkig ben. Het hele anti-perfect zijn zit hem volgens mij meer in dat ik mijzelf een paar jaar geleden heel veel druk heb opgelegd om perfect te zingen en te spelen en dat dat voor mij niet werkte. Door die druk raakte ik alleen maar meer in mezelf gekeerd en ging ik juist slechter spelen. Ik moest dat echt loslaten om te kunnen genieten. Muziek is voor mij vrijheid.

Hoe heb je die knop om kunnen zetten dan?

Dat was heel moeilijk, want ik kwam uit een situatie met een band waarin voor mijn gevoel die nadruk op perfectie nog extra benadrukt werd. Ik kwam daar helemaal down uit. Ik dacht dat ik niet meer kon zingen. Toen heb ik een jaar lang niks met muziek gedaan.

Uiteindelijk heb ik zangles genomen bij een lokale zangdocente. Zij heeft mij echt aan een andere mindset geholpen en mij er bewust van gemaakt dat zingen met meer te maken heeft dan de noten goed raken. Inmiddels wordt goed zingen voor mij bepaald door wat je te vertellen hebt. ‘Wat is de boodschap van je liedje?’ in plaats van perfect de noten raken. Omdat de druk ervan af was, ging het zingen ook ineens beter. Daarnaast besefte ik me dat de liedjes die ik schrijf van mij zijn. Dus als mensen dat niet mooi vinden, dan is dat oké. Het is niet goed of fout. Het voelt echt heel bevrijdend om er zo over te kunnen denken.

Magggg

Wat wil je graag bereiken met je muziek? Of wat wil je teweegbrengen?

Ik denk dat het belangrijkste is dat ik mij er goed bij voel en als mensen er geïnspireerd door raken, dan is dat super. Natuurlijk is het het allerfijnst wanneer iedereen er aandacht voor heeft, maar ik vind het al tof als er een paar mensen echt aandachtig staan te luisteren bij een optreden.

Daarnaast zijn we nu met een team bezig om een plan te maken voor Maggie Dae. Ik heb niet per se één groot hoofddoel dat ik ooit wil bereiken, maar ik zou het wel heel tof vinden als ik bijvoorbeeld een clubtour zou kunnen doen of als ik merk dat mijn muziek aanslaat. Het is vaker zo dat ‘hoe groter je droomt, hoe eerder je iets bereikt’, daarom zijn we ook wel goed na aan het denken over hoe we stappen kunnen maken en bij zo’n tour kunnen uitkomen, maar wanneer we ons doel bereikt hebben dan ga ik hoogstwaarschijnlijk mijn doelen weer bijstellen. Ik wil er vooral gewoon serieus mee aan de slag.

Wat is het tofste wat je al hebt mogen doen?

Het tofste wat ik met Maggie Dae heb gedaan is samen met de band Baroesjko een theatertour door vier Limburgse theaters. Daar heb ik echt ervaren hoe het is om met een heel team aan één doel te werken. Dat is zo intens en tof om te doen en daar heb ik ook heel veel van geleerd. Daarnaast ben ik ook in 2019 2e geworden bij de Ballads & Blues singer-songwriter-contest. Een paar jaar geleden heb ik in de huisband van Frank van der lende bij 3fm gezeten en dan mochten we iedere maand s ’nachts daar live spelen. We waren dan behoorlijk brak, maar dat was wel heel tof. We hebben daardoor toen ook op 3fm’s nachtfestival mogen spelen waar o.a. Lucas Hamming en Go Back To The Zoo waren. Wanneer je daar dan zit met die mensen, dan voel je dat dat toch wel anders is dan hier bij het café om de hoek optreden.

Laten we het even hebben over je muziek. Kunnen we jouw inspiraties terughoren in de liedjes van Maggie Dae?

Ja, ik luister zelf heel veel naar Douwe Bob, Judy Blank en John Mayer. Met name Douwe Bob is voor mij een soort startpunt geweest om als Maggie Dae muziek te gaan maken. Toen ik hem zag optreden vond ik het super vet. Hij schrijft ook hele eerlijke teksten over zijn leven en de band die hij met zijn vader heeft. Ik denk dat Americana en Country een beetje het Amerikaanse levenslied is, wat hier in Nederland bijvoorbeeld smartlappen zijn enzo. Daar heb ik heel veel naar geluisterd, het gaat me aan het hart en de tekst raakt me dan ook echt.

Betrek je je inspiraties bewust in je eigen muziek?

Ik ga met name af op het gevoel dat een nummer mij geeft of de sfeer die er wordt neergezet. Wanneer een zin of passage mij heel erg raakt, dan wil ik weten waarom het mij zo raakt. Ik ga dan op zoek naar waar dat aan ligt. Soms is dat omdat het echt een eerlijke recht toe recht aan zin is of omdat er juist een hele mooie metafoor in gebruikt wordt. Ik schrijf zelf ook veel over wat ik meemaak of dingen die in mijn directe omgeving gebeuren. Wanneer ik bijvoorbeeld een mooi akkoord hoor in een liedje, probeer ik ook uit te zoeken wat het precies is en misschien dat ik het dan gebruik bij een van mijn eigen liedjes.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd geworden naar je songwriting proces. Kun je daar iets over vertellen?

Als ik ga schrijven pak ik als allereerste m’n gitaar en dan ga ik iets proberen. Ik kan niet eerst een tekst schrijven en dan de muziek erbij maken. Wanneer ik dat probeer kom ik vaak op niks uit. Als ik met gitaar iets bedacht heb, heb ik ook vrijwel meteen een melodie te pakken. Dan ga ik op zoek naar klanken en woorden die mooi passen op die melodie en zo ontstaat er dan een tekst. Het begint in ieder geval altijd bij de gitaar en de melodie. Wanneer er een tekst ontstaat kijk ik altijd welke kant deze opgaat en dan probeer ik een thema te kiezen waar ik aan vast kan houden. Ik vind het belangrijk dat het onderwerp van een lied universeel te begrijpen valt. Zonder dat het cliché wordt natuurlijk.

Welke song van Maggie Dae gaan we zometeen horen?

We gaan zo luisteren naar: 'Rely On Myself'. mijn eerder uitgebrachte single.

Voordat we gaan luisteren; Wat vind jij de tofste regel tekst uit dit liedje?

Moet ik even goed over nadenken hoor… ik denk dat de regel die de kern van het liedje het meeste raakt de eerste regel van het refrein is. “Tell me how I have to rely on myself, when I don’t really know how to act.” Het liedje gaat over het begin van Maggie Dae. Ik kwam uit die band, wilde met gitaar gaan spelen, had dat nog nooit gedaan. Dus hoe ga ik dat doen? Ik zocht letterlijk naar een soort van vertrouwen. Het is best wel een eerlijke tekst, dus er zitten maar weinig metaforen in. De regel ‘It’s so hard to let it go, but I know opinions aren’t facts’ laat ook zien dat ik me soms te veel aantrek van wat anderen mensen ergens van vinden en dat ik dus zoek naar manieren om dat los te laten.

Ik denk dat dat inderdaad wel een goed universeel herkenbaar thema is. Nu we het toch over de song hebben, zit er nog een idee achter de videoclip?

Ik vond het een heel mooi idee om dans te verwerken in deze clip, omdat het lied gaat over eenzaamheid maar ook over daar het vertrouwen in zoeken. Ik denk dat je dat met dans heel mooi kunt uitbeelden. Ik hoopte daarmee niet alleen in de muziek de boodschap uit te brengen, maar dat ook in beeld duidelijk te maken. Heike Evers (Danseres in de clip) heeft zulke sterke beelden bedacht bij mijn lied. Toen ik dat voor de eerste keer zag vond ik het meteen heel mooi. Het versterkte elkaar heel erg.

Kunnen we binnenkort nog iets verwachten van Maggie Dae?

Het eerstvolgende wat nu uitkomt is de EP, maar verder ben ik aan het nadenken over hoe ik deze coronatijd wat leuker kan maken. Ik wil binnenkort ergens een livesessie gaan doen op Facebook en Instagram. En hopelijk kunnen we vanaf 1 juni weer gaan spelen. Er komt verder geen single meer uit, maar ik plaats wel maandelijks een cover op Youtube. Daar zijn ook nog twee eigen nummers te vinden die ik heb opgenomen met SharQ Sessions.

Welke act of artiest uit de regio vind je zelf heel tof?

Uhm.. Nou ik vind de band Déjà heel tof. Twee meiden die samen ook Americana en Country muziek maken met gitaar en viool. Van die muziek gaat mijn hart altijd wat sneller kloppen. Bij Behind The Tunes laten we artiesten ook een vraag aan elkaar stellen.

Welke vraag heb jij voor de volgende act of artiest die we bij Behind The Tunes gaan zien?

Oke, komt ie.. Wat staat er voor jou op nummer 1 binnen het maken van muziek? Wat is het allerbelangrijkste?

Waar kunnen we nog meer muziek en informatie vinden over Maggie Dae?

O.a. via mijn Facebook-, Instagram-, en youtube-pagina. Daarnaast heb ik ook een eigen website: www.maggiedae.com en kun je ‘Rely On Myself’ ook luisteren via Spotify.

Roermond in tune nieuwsbrief

Stay in tune! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij brengen je als eerste op de hoogte van onze activiteiten en het lokale muzieknieuws. voor vragen kun je ook mailen naar jessedeledda@ecicultuurfabriek.nl of goofveelen@ecicultuurfabriek.nl

Mogelijk gemaakt door

Meer In Tune